top of page

Hva bør du spise?

De siste årene har vi fått pepret over oss alt av hva vi SKAL spise og IKKE skal spise. Det er ikke stort vi sitter igjen med skulle vi fulgt alle disse rådene. Jeg har et spørsmål til deg. Hvis 1000 studier viser at frukt og grønnsaker er bra for deg, ville du da hørt på de 10 studiene som viser at det ikke er sunt? Jeg tenker meg du ville hørt på rådet det er størst belegg for? Og det er nettopp dette de norske kostholdsrådene er basert på- systematisk kunnskapsoppsummering hvor studiene som er inkludert er av god kvalitet. Du kan alltids finne studier som støtter opp om din hypotese hva enn den skulle være, og dette er det mange aktører som benytter seg av.


Kostholdsrådene er til for å hjelpe oss med å ta de riktige valgene når det kommer til kosthold (men også fysisk aktivitet) for å opprettholde en god helse, og sikre flere friske leveår. Ved å følge kostholdsrådene reduserer man risikoen for blant annet å pådra seg hjerte-og karsykdommer, diabetes type 2, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme. I bildet under ser du at vi bør fokusere på et plantebasert kosthold med mye frukt, grønnsaker, bær, korn, frø, nøtter og belgvekster. Dette bør være grunnmuren i kostholdet ditt.

Vær ærlig med seg selv, er det disse matvarene du baserer ditt kosthold på?

Foto: Aina Hole/ Helsedirektoratet.


Frukt og grønnsaker

Frukt og grønt i alle regnbuens farger! Minst 200 g frukt & bær og 300 g grønnsaker hver dag.

Bildene er hentet fra Bama.no, jacobs.no, wikipedia.no og matbox.no

Bildene er hentet fra Bama.no, mve.no, allfood.no og godt.no


Brød, korn, belgvekster, nøtter og frø

Dette bør du absolutt ha som en del av kostholdet ditt: grovt brød (75-100 % grovt), fullkornsvarianter av pasta, ris, tortilla, grove knekkebrød, nøtter, belgvekster, bønner, linser og frø.


Fisk og mager kjøtt

Spis alt fra torsk, kveite, steinbitt, laks, ørret, makrell, sei og skalldyr osv. Helst 300-450 g fisk i uken. Av dette bør 200 g være fet fisk (laks, ørret, makrell og sild). Ellers er magert kjøtt av storfe, svin, lam, vilt, kylling og kalkun fint å ha i et sunt og variert kosthold. Men begrens deg til 500 g rødt kjøtt i uken eller mindre. Rødt kjøtt vil si svin, strofe, geit og lam. Rene råvarer av fisk og kjøtt er også et bedre alternativ enn bearbeidet kjøtt/fisk.

Dette er gode og magre proteinkilder. Egg er forresten en mager og proteinrik matvare som du også bør inkludere i kostholdet ditt!



Melk og meieriprodukter

Lettmelk, skummet melk, yoghurt naturell, gresk yoghurt, skyr, kvarg, cottage cheese og magre oster er gode alternativer. Vær obs på at enkelte fettreduserte melk-og meieriprodukter kan ha økt mengde tilsatt sukker som erstatning for fettet. De ovennevnte er gode alternativer.



Bildene er hentet fra q-meieriene.no, meny.no, tine.no og oppskrift.no


Plantemargarin og oljer

Bruk planteoljer, flytende margarin og myk margarin til matlaging. Eks. olivenolje, rapsolje, solsikkeolje, Vita Hjertego sine produkter og Soft flora Lett.


Bildene er hentet fra kolonial.no, mills.no og sunkost.no


Her er en fin oppsummering:


Så mitt spørsmål er, følger du faktisk disse rådene?


Informasjonen er basert på Helsedirektoratet.no sine kostholdsanbefalinger.

121 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentarer


bottom of page