Surdeigspizza av spelt
- Nutritionbybirgitte

- 14. juli
- 2 min lesing
Visste du at langstidshevet bakst av spelt med surdeigsstarter kan tåles bedre hos de med irritabel tarm (IBS)? Dette er fordi spelt inneholder mindre fruktaner (en kjent trigger for mange som har IBS). I tillegg vil fermenteringsprosessen redusere mengde fruktaner, og gjøre baksten lettere å fordøye. Men du må ikke ha IBS for å nyte dette. Surdeigspizza smaker superdigg!

Denne oppskriften gir 3 pizzaer.
Du trenger:
500 g siktet speltmel (du kan bruke 10–20 % fullkornsspelt om ønskelig)
300–340 g vann (start med 300 g og tilpass etter behov)
100 g aktiv surdeigsstarter (fôret og boblete)
10 g havsalt (ca. 1 ts).
1 ss olivenolje (valgfritt – ikke tradisjonelt, men kan hjelpe med speltens svakere glutenstruktur)
Slik gjør du:
Bland mel og 300 g vann (uten surdeig eller salt).
La stå i 30–60 minutter. Dette gjør deigen mer elastisk.
Tilsett surdeigsstarter og elt til alt er blandet.
Tilsett saltet og eventuelt resten av vannet gradvis.
Til slutt kan du tilsette 1 ss olivenolje og kna det inn.
La deigen heve i en stor bolle, tildekket, i romtemperatur i 8-12 timer.
Gjør 2–3 strekk og brett i løpet av de første timene for å styrke glutennettverket.
Ønsker du å heve deigen i mer enn 12 timer bør du sette den i kjøleskapet. La isåfall deigen stå i romtemperatur i 30-60 minutter før du skal steke den.
Forvarm en pizzastein eller stål i ovnen på maks temperatur (250–300 °C), gjerne i 45–60 min.
Bruk hendene til å forme pizzaen forsiktig. IKKE KJEVLE! Bruk gjerne litt ekstra mel i utbakingen.
Topp pizzaen lett (for mye fyll = soggy bunn).
Stek i 5–8 minutter til kanten er luftig og gyllen og bunnen gjennomstekt. Det kan ta lenger tid avhengig av hvordan du steker den.

Topp med det du ønsker. På pizzaene du ser under har jeg laget en tomatsaus av cherrrytomer, og toppet med serranoskinke, mozzarella og paprika. Den hvite pizzaen er laget av rømme og snøfrisk, toppet med bacon og rødløk. Sopp kan også passe godt på denne pizzaen :)

Bilder skal oppgraderes😅
Håper det faller i smak!
Klem Birgitte.





Kommentarer