Hvilket godteri er det sunneste (eller minst usunne)?



Her har jeg laget en oversikt over næringsinnholdet i ulike typer godteri. Dette er en generell oversikt, og ikke en direkte sammenligning mellom produkter. Jeg har valgt å ta med melkesjokolade, mørk sjokolade (70% kakao), melkesjokolade med nøtter, lakris (SØT), skumgodt, karamell, marsipan (med 50% mandler), marsipan med sjokoladetrekk og blandet smågodt (uten sjokolade). Kom gjerne med spørsmål om det er noe du lurer på :) 



MELKESJOKOLADE


Per 100 g finner du:

2256 KJ / 541 kcal

45 g sukker



MØRK SJOKOLADE, 70 % KAKAO


Per 100 g finner du:

2423 KJ / 584 kcal

28 g sukker



MELKESJOKOLADE MED NØTTER

Per 100 g finner du:

1966 KJ / 470 kcal

44 g sukker



LAKRIS (SØT)

Per 100 g finner du:

1402 KJ / 330 kcal 

56 g sukker 


SKUMGODT

Per 100 g finner du:

1119 kJ / 263 kcal

57,8 g sukker



KARAMELL


Per 100 g finner du::

1569 KJ / 376 kcal

33 g sukker



MARSIPAN (50 % MANDLER)


Per 100 g finner du:

2121 KJ / 508 kcal

49,3 g sukker



MARSIPAN MED SJOKOLADETREKK

Per 100 g finner du:

2148 KJ / 514 kcal

48,3 g sukker



SMÅGODT (UTEN SJOKOLADE), BLANDET


Per 100 g finner du:

1570 KJ / 369 kcal

52 g sukker


Ut ifra søylene kan man se at melkesjokolade med nøtter kommer best ut. Sammenligner man søylene med vanlig melkesjokolade og mørk sjokolade ser det ut til at vanlig melkesjokolade er å foretrekke. Allikevel er mørk sjokolade å anbefale ovenfor vanlig melkesjokolade. Mørk sjokolade inneholder nemlig flavonoider, noe som ikke kommer frem i dette diagrammet. Flavonoider er et samlenavn for flere grupper av antioksidanter.  Det er kakaoen i sjokoladen som inneholder flavonoider- jo mer kakao, jo bedre. Flavonioder hjelper blant annet med å redusere risikoen for å utvikle hjerte. og karsykdommer. Allikelvel inneholder mørk sjokolade en del kalorier, sukker og mettet fett, så alt med måte!


Marsipan er heller ikke så verst dersom du velger et alternativ bestående av en større prosent mandler. Fremdeles innholder marsipan en del sukker, slik som de andre godteriene (bortsett fra mørk sjokolade). Skumgodter og blandet smågodt er så og si ubrukelig for oss da den nesten ikke inneholder noen vitaminer og mineraler, men bare energi (altså tomme kalorier).


Helt til slutt vil jeg påpeke at det ikke finnes noe som heter nei-mat og ja-mat (ved mindre du har en allergi/intoleranse..). Det er lov å kose seg innimellom med god samvittighet selv om det da er smågodt og skumgodter. Det viktige er at hovedfokuset er på nærignsrik mat slik som frukt, grønnsaker, bær, nøtter frø, bønner, linser, erter og andre belgvekster, oljer som; oliven og raps, fisk, egg, meieriprodukter (uten masse sukker) og ubearbeidet kjøtt (bearbeidet kjøtt= pølser, bacon, det meste av kjøttdeig og farseprodukter), men de to sistnevnte litt mindre enn de første ;)


Håper det var interessant lesning!

6 011 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle