Surdeigsrundstykker av spelt
- Nutritionbybirgitte

- 14. juli
- 2 min lesing
Visste du at langstidshevet bakst av spelt med surdeigsstarter kan tåles bedre hos de med irritabel tarm (IBS)? Dette er fordi spelt inneholder mindre fruktaner (en kjent trigger for mange som har IBS). I tillegg vil fermenteringsprosessen redusere mengde fruktaner, og gjøre baksten lettere å fordøye. Men du må ikke ha IBS for å nyte dette. Surdeigsrundstykker smaker superdigg!

Surdeigsrundstykker av spelt
Gir ca. 10–12 rundstykker
Du trenger
250 g finmalt speltmel (gjerne økologisk)
250 g sammalt spelt (gjerne økologisk)
100 g aktiv surdeigsstarter (matet og boblete)
3,5–4 dl kaldt vann
10 g salt (ca. 1 ts)
1 ss olivenolje (valgfritt, gir litt mykere deig)
Slik gjør du:
Rør sammen vann og surdeigsstarter.
Tilsett melet og bland til alt er godt samlet.
La stå 20–30 minutter (autolyse – valgfritt, men gir bedre deigstruktur).
Tilsett salt (og ev. olje) og elt litt sammen. Du kan bruke hendene eller en kjøkkenmaskin – deigen skal være litt klissete, men ikke flytende.
La deigen stå i romtemperatur i 1–2 timer og gjør 2–3 sett med “stretch & fold” (løft og brett deigen fra kantene mot midten). Dette styrker glutennettverket.
Dekk til med plast eller et fuktig klede og la heve i 8-12 timer. Ønsker du at den skal heve lenger bør du sette den i kjøleskapet. La isåfall deigen stå i romtemperatur i 30-60 min. før du steker rundstykkene.
Forvarm ovnen til 230 °C (over/undervarme).
Det kan være lurt å ha kaldt vann på hendene når du former rundstykkene. Da blir det ikke så klissete. Unngå å kna og trykke for mye på deigen.
Sett inn et brett med vann under rundstykkene for damp.
Stek i 15–20 minutter til de er gyldne og sprø.

Håper det smaker!
Klem Birgitte





Kommentarer